Millaisia tyyppejä trivorelaiset oikein ovat, ja mitä meidän päiviimme kuuluu? Trivorelaisen päivä -juttusarjassa kurkistetaan aina yhden trivorelaisen työpäivään. Samalla kerromme, millainen polku on kaikilla Trivorelle johtanut.
Marraskuussa esittelemme Kallen, joka työskentelee Trivorella projektipäällikkönä ja asiakkuusvastaavana.
Projektien hallintaan on Trivorella panostettu, ja prosesseja kehitetään jatkuvasti sekä asiakkaiden tarpeista että sisäisistä lähtökohdista käsin. Projektipäälliköiden ja asiakkuusvastaavien – tunnetaan meillä myös Key Account Managereina – määrää on myös kasvatettu aktiivisesti.
Kalle Luhtinen toimii projektipäällikkönä ja asiakkuusvastaavana Trivoren integraatiotiimissä. Projektipäällikön ja asiakkuusvastaavan tehtävissä Kallen tehtävänä on huolehtia, että kaikki kulkee sujuvasti ja suunnitelmien mukaan niin asiakkaan kuin Trivorenkin näkökulmasta. Kallen rauhallinen, tarkka ja huolellinen luonne ovat korvaamattomat projektipäällikön työssä. Hän nauttii asioiden organisoinnista ja esimerkiksi aikajanoista huolehtimisesta – Kalle onkin tunnettu toimiston Excel-mestarina.
”Integraatiotiimin projektipäällikkönä huolehdin muun muassa tiedonkulusta. Kokoonnumme esimerkiksi integraatiotiimin kanssa kerran viikossa säännöllisesti ja vedämme yhteen, mitä akuuttia tekemistä integraatioihin liittyen on minkäkin asiakkuuden kanssa”, Kalle kertoo. ”Tämän lisäksi toimin asiakkuusvastaavana yhdelle merkittävimmistä asiakkaistamme, Helsingin seudun liikenteelle. Heille teemme jatkuvasti integraatiokehitystä, ja tiimissä on mukana useita kehittäjiä.”
Asiantuntevaa projektijohtamista
Kallen työura on koostunut monipuolisesta projektityöstä, jonka ansiosta hänellä on vahva osaaminen projektien vetämiseen. Opiskelutaustastaan Kalle hyötyy nimenomaan IT-alan projektien parissa.
”Olen asunut jo yli puolet elämästäni Turussa. Muutin aikanaan Hämeestä Turkuun opiskelemaan Kauppakorkeakouluun tietojärjestelmätiedettä, ja tällä tiellä ollaan”, Kalle sanoo.
Kauppakorkeakouluun Kalle jäi vielä töihin valmistumisen jälkeen, jonka jälkeen hän on työskennellyt Turun seudun kehitysyhtiö Turku Science Park Oy:ssa. Tuolloin hän myös tutustui Trivoren COO Elina Maléniin, jonka kautta Kalle löysi tiensä Trivorelle.
Trivorella Kalle on alusta saakka työskennellyt erityisesti integraatiotiimin kanssa. Hän toimii usein Trivoren kehittäjien ja asiakkaan välissä, ja edustaa Trivorea muun muassa asiakaspalavereissa, jolloin kehittäjät voivat keskittyä enemmän varsinaiseen ohjelmistokehitykseen.
”Kaikista mielenkiintoisinta on tehdä yhteistyötä kehittäjän kanssa: kehittäjä tekee luonnollisesti varsinaisen koodaustyön, mutta koitan siinä sivussa taklata hidasteita, joita ovat muun muassa yhteyshenkilöiden metsästys, verkkoavausten tekeminen ja tiketöinti. Lisäksi tärkeää on kehittäjäresurssin allokoinnista ja riittävyydestä huolehtiminen sekä töiden priorisointi”, Kalle toteaa. ”Kehittäjämme saattavat tehdä töitä useammalle asiakkaalle, jolloin huolehdin siitä, että kaikki työt etenevät sovitulla tavalla.”
“Minun täytyy ymmärtää, mihin integraatioalusta pystyy. Yhteispeli projektipäällikön ja kehittäjien välillä on mielenkiintoista, koska samaa asiaa katsotaan kahdesta eri näkökulmasta”
Kommunikaatiota ja näkökulmien yhteensovittamista
Kalle suunnittelee aina edeltävänä päivänä työpäiviensä ohjelman, jolloin päivä harvemmin alkaa yllätyksillä.
”Yleensä päivän alussa on aina muutamia kysymyksiä tai asioita, jotka vaativat omatoimista pureksintaa ja työstöä, sekä asiantuntija-apua joltain kollegalta”, Kalle kertoo.
Kallelle jokapäiväistä työtä ovat muun muassa akuuttien työtilanteiden läpikäynti kehittäjien kanssa sekä asiakaskommunikointi ja -viestintä eri kehitystöistä. Sellaiset päivät ovat Kallella poikkeuksia, joissa palavereita olisi vähemmän kuin muutama.
Kallen palaverit koostuvat asiakaspalavereista sekä sisäisistä palavereista tiimin tai yksittäisten trivorelaisten kanssa. Asiakaspalavereissa käydään yleensä läpi joko yleisten asioiden kulkua tai jonkin tietyn integraation teknisempää edistämistä. Tärkeintä on, että tieto välittyy tehokkaasti oikeille ihmisille.
Vaikka projektipäällikkönä Kallen tehtäviin eivät varsinaisesti kuulu tekniset asiat, ymmärrystä myös teknisestä puolesta kertyy joka viikko.
”Minun täytyy ymmärtää, mihin integraatioalusta pystyy. Yhteispeli projektipäällikön ja kehittäjien välillä on mielenkiintoista, koska samaa asiaa katsotaan kahdesta eri näkökulmasta”, Kalle sanoo. ”Käytännössä työtäni on sovittaa yhteen teknistä ja ei-teknistä näkemystä.”
Töiden jälkeen Kalle rentoutuu monipuolisen liikunnan parissa. Tennis on Kallen ykköslaji, jossa hän on kilpaillut lapsesta lähtien. Aivan uudenlaisen muodon vapaa-aika sai vuosi sitten.
”Meillä on kotona juuri yhden vuoden täyttävä pikkunassikka, joten vaunukävelyt puistossa ovat nyt kova juttu!”
Työkaverin terveiset
Kallen päivä
8:30 Kalle saapuu töihin mieluiten pyörällä. Päivä alkaa aina edellisenä päivänä tehdyn suunnitelman mukaan.
9:00 Asiakaspalaveri, jossa käydään läpi uuden tilattavan integraation määrittelyjä.
10:30 Tiimin weekly-palaveri, jossa käydään läpi integraatioprojektien ajankohtaiset tilanteet.
11:00 Tiimipalaverissa nousseiden asioiden purkamista ja keskustelussa nousseiden tarpeiden hoitamista.
11:30 Lounastauko, johon Kallella on useimmiten eväät mukana. Lounasseuraa löytyy aina Trivoren ruokailutilasta.
12:00 Sisäinen palaveri, jossa käydään läpi integraatioalustan tuotekehitystä kehittäjien kanssa.
13:00 Tiketöintiä niin, että kehittäjien työjonot olisivat mahdollisimman selkeät.
14:00 Taustatyötä tarvittavaan uuteen integraatioprojektiin.
16:30 Töiden jälkeen Kallen aika kuluu perheen ja urheilun parissa.
Lähtisitkö Kallelle työkaveriksi? Etsimme joukkoomme tällä hetkellä erityisesti Javaa taitavia devaajia. Lue lisää ja hae trivorelaiseksi!