Millaisia tyyppejä trivorelaiset oikein ovat, ja mitä meidän päiviimme kuuluu? Trivorelaisen päivä -juttusarjassa kurkistetaan joka kuukausi yhden trivorelaisen työpäivään. Samalla kerromme, millainen polku on kaikilla Trivorelle johtanut.
Elokuussa seurasimme Trivoren Senior Developer Sebastian Bröckliä, joka juhlisti tänä kesänä ensimmäistä täyttä vuottaan trivorelaisena.
Joskus asiat vain loksahtavat paikoilleen.
Åbo Akademilla sulautettuja järjestelmiä opiskellut Sebastian kaipasi tekemiseensä uusia tuulia. Kesällä 2020 Sebastian sai ystävältään vinkin turkulaisesta IT-yrityksestä, johon kaivattiin lisää ohjelmistokehittäjiä. Hän otti yhteyttä, sai kutsun haastatteluun, ja jo seuraavana päivänä Trivorelta soitettiin ja kysyttiin töihin.
Nyt Sebastianilla on juuri tullut vuosi täyteen Trivoren Senior Developerina.
“Alussa tein Trivorella lähinnä jatkokehitystä projekteihin, mutta pian sain enemmän vastuuta projekteista”, Sebastian kertoo. “Työni on kehittynyt minua kiinnostavalla tavalla niin, että saan suunnitella ja toteuttaa projekteja alusta loppuun ja toimia yhteyshenkilönä asiakkaiden suuntaan. Arvostan sitä, että olen päässyt ottamaan vastuuta. Koen, että se osoittaa luottamusta osaamiseeni ja pääsen haastamaan myös itseäni.”
Teoriasta käytäntöön
Ennen Trivorea Sebastian on työskennellyt toisessa softafirmassa ja opiskellut tietotekniikkaa Turussa Åbo Akademilla.
“Opiskelin sulautettuja järjestelmiä, eli todella raudanläheistä ohjelmistokehitystä. Trivorella työni on enemmän perinteistä backend-softakehitystä. On ollut todella kiinnostavaa ja antoisaa päästä työskentelemään tämän puolen parissa”, Sebastian sanoo. “Yliopistolta saadun teoreettisen perustan päälle on helppo rakentaa osaamista, ja Trivorelle sopeutuminen kävi sen ansiosta nopeasti. Ja parhaitenhan oppii kuitenkin lopulta tekemällä.”
Trivorella ei jäänyt uuden äärellä yksin.
”Trivoren kehittäjillä on tosi luja osaaminen. Jokaisen pitää pystyä ottamaan asioista selvää ja tutkimaan asioita oma-aloitteisesti, mutta kollegoilta saa aina tarvittaessa tukea, mikä on tosi hieno juttu”, Sebastian hehkuttaa.
Senior Developerin työssä Sebastian uskoo jatkuvaan oppimiseen, joka hänen mielestään kuuluu alaan jo lähtökohtaisesti, sillä jatkuvasti tulee uutta teknologiaa. Tästä Sebastian myös työssään nauttii.
”Järjestelmät, joihin integroidutaan, saattavat olla hyvinkin erilaisia. Niiden parissa joutuu usein syventymään erikseen siihen teknologiaan ja rajapintoihin, joita juuri kyseisessä projektissa pitää hyödyntää”, Sebastian kertoo. ”Pidän uusien asioiden opettelusta. Tässä työssä on todella kiinnostavaa, kun näkee, miten kaikenlaisia järjestelmiä onkaan käytössä.”
Monipuolista koodaamista ja luovaa työtä
Trivoren integraatioalustan parissa työskentelevän Sebastianin päivät koostuvat suurimmaksi osaksi koodaamisesta ja ohjelmistokehityksestä. Tarvittaessa päiviin sisältyy myös uusiin tekniikoihin tai työkaluihin perehtymistä. Vaikka Sebastianillakin on yleensä useampi rauta tulessa, hän pyrkii organisoimaan työnsä niin, että pystyy keskittymään yhteen asiaan kerrallaan.
”Pyrin siihen, että yhden tai useamman peräkkäisen päivän pyhitän vain yhdelle projektille. Silloin tekeminen pysyy paremmin muistissa, kun pitää kuitenkin montaa abstraktia asiaa käsitellä. Aina, jos vaihtaa projektia, kontekstin vaihtamisessa kuluu aikaa”, Sebastian toteaa.
Sebastian on tyytyväinen siitä, että Trivorella on mahdollista järjestellä työnsä useimmiten itselle sopivalla tavalla, mikä on erityisen tärkeää luovassa ajatustyössä. Sebastianin työviikossa esimerkiksi palaverit on lähtökohtaisesti keskitetty parille päivälle. Kun palavereita on vain keskiviikkoisin ja torstaisin, muina päivinä pystyy keskittymään itse asiaan, eli ohjelmistokehitykseen.
Trivorella asiakkaiden kanssa palavereihin osallistuvatkin usein projektipäälliköt tai tuoteomistajat. Esimerkiksi projektipäällikkö voi välittää asiakaspalavereista olennaisen informaation kehittäjille. Sebastian kokee mieluisana sen, että töissä palavereihin voi osallistua vain silloin, kun todella tarvitsee.
Palavereissa ja asiakaskommunikoinnissa Sebastianin vastuulle tulee usein teknisiä asioita, mikä on hänen mielestään vain hyvä – tällöin hän pääsee heti alkumetreiltä ottamaan kantaa ja suunnittelemaan projektia asiakkaan hyväksi.
”Tykkään päästä suunnittelemaan projekteja. Silloin oma erityisosaaminen tulee esille, kun voin tarjota asiakkaalle sellaista palvelua tai osaamista, mitä heillä ei itsellään ole.”
Parhaita päiviä ovat silti ne, jolloin pääsee heittäytymään vain ohjelmistokehitykseen.
”Pidän kaikkein eniten niistä päivistä, kun saan syventyä kunnolla ohjelmistokehitykseen, koodata rauhassa ja oikein kunnolla perehtyä johonkin ongelmanratkaisuun tai arkkitehtuurin rakentamiseen projektia varten.”
Integraatioita hyvässä tiimissä
Integraatioiden parissa työ on hyvin monipuolista, sillä integraatiot jo perusolemukseltaan vaihtelevat laidasta laitaan. Kun tähän yhdistää vaihtelevat lähde- ja kohdejärjestelmät, toimintaperiaatteet, sekä eri asiakkaiden erilaiset tarpeet, tuloksena on taatusti monipuolisia työtehtäviä.
”Tekemäni integraatiot vaativat usein räätälöityjä ratkaisuja kullekin asiakkaalle. Silloin, kun on olemassa käteviä työkaluja, joita voimme hyödyntää, niin etenemme aina kaikkein kustannustehokkaimmalla tavalla”, Sebastian toteaa. ”Erityisvaatimuksiin vaaditaan kuitenkin erityisratkaisuja. Ja se onkin omasta mielestäni se kaikkein kiinnostavin osuus.”
Vaikka integraatioiden kehittäminen on lähtökohtaisesti yksin tehtävää hommaa, saa tukea tekemiseen Trivoren integraatioalustan kanssa työskentelevältä muulta tiimiltä. Sebastian kiittelee tiimikavereitaan.
”Meillä on tosi kiva ja osaava tiimi. Heidän kanssaan on hyvä työskennellä. Aina on joku, jonka puoleen voi kääntyä, jos on jotain haasteita tai ongelmia, mitä ei saa yksin ratkaistua.”
Sebastianin päivä:
9:00 Kahvia, sähköpostien purku ja chat-kanavien tsekkaus aloittavat päivän, jonka jälkeen Sebastian suunnittelee mitä tulevan päivän aikana pitää tehdä.
9:30-11:00 Integraation jatkokehittelyä ja yksikkötestien kirjoittamista olemassa olevaan projektiin
11:00-12:00 Testikattavuuden lisäystä kehitettävään integraatioon
12:00-12:30 Rauhassa vietetty lounastauko
12:30-16:00 Softan uuden version asennus testiympäristöön ja version erillinen testaus
16:00-17:00 Varmistus, että kaikki toimii kuten pitää
17:00 Työpäivä päättyy ja vaihde siirtyy vapaalle – vastapainona työlle toimii muun muassa kuntosalilla käynti
Lähtisitkö Sebastianille työkaveriksi? Haemme tekijöitä Developer- ja Senior Developer -tehtäviin. Katso tarkemmat tiedot Töihin Trivorelle -sivultamme ja ota yhteyttä!