Trivorelaisen päivä: SysAdmin Ville-Pekka nauttii ongelmanratkaisusta ja itsensä haastamisesta
Millaisia tyyppejä trivorelaiset oikein ovat, ja mitä meidän päiviimme kuuluu? Trivorelaisen päivä -juttusarjassa kurkistetaan joka kuukausi yhden trivorelaisen työpäivään. Samalla kerromme, millainen polku on kaikilla Trivorelle johtanut.
Lokakuun työntekijämme on Ville-Pekka Hoikka, jolle on lyhyessä ajassa tullut tutuksi monenlaiset roolit trivorelaisena. Nyt painopiste on valvontajärjestelmän kehityksessä ja SysAdmin-töissä.
Lapsesta asti Ville-Pekka on rakastanut teknologiaa: erilaisilla gadgeteilla ja tietokoneilla leikkiminen on aina kiehtonut.
”Mielenkiintoni herää aina, kun pääsen miettimään, että miten jokin työkalu tai laite sopisi ratkaisemaan jonkin ongelman”, Ville-Pekka kertoo.
Kiinnostus teknologiaan kuljetti ohjelmointiopintoihin Turun yliopiston tietojenkäsittelytieteessä. Ohjelmointi ei kuitenkaan tuntunut täysin omalta jutulta.
”Se ei uponnut itselleni samalla tavalla kuin monelle muulle. Pohdin kovasti, mitä voisin tulevaisuudessa sitten tehdä – tykkäsin kuitenkin operoida teknisissä ympäristöissä”, Ville-Pekka sanoo.
Ville-Pekka sai silloin vinkin Trivorella työskentelevältä ystävältään, ja haki paikkaa Trivorelta. Pian alkoivatkin työt Service Desk -tehtävissä.
”Trivorella olen saanut mahdollisuuden päästä tekemään juuri niitä asioita, mitkä oikeasti kiinnostavat. Tämän työn innoittamana päädyin juuri hiljattain vaihtamaan pääainettanikin Tietoliikenne- ja kyberturvallisuusteknologiaan.”
Paikka trivorelaisena
Ville-Pekan töiden aloituksesta erityisen mukavan teki, että trivorelaisten joukossa oli jo entuudestaan tuttu ystävä. Tuttu trivorelainen auttoi pääsemään kiinni työkulttuuriin ja toimiston yhteiseloon.
Huolissaan ei kuitenkaan tarvitse olla, vaikka ei ketään entuudestaan tuntisikaan: myös muiden trivorelaisten kanssa tutustuminen tapahtui nopeasti.
”Trivorella kaikki ovat ystävällistä porukkaa, ja täällä herää halu oppia tuntemaan muita työkavereitaan. Voidaan keskustella niitä näitä, ja mukana on aina myös huumoria”, Ville-Pekka kertoo.
Mitä enemmän oppii, sitä enemmän saa myös vastuuta muilta alueilta, ja tehtävät kehittyvät.
Ville-Pekka Hoikka
Myös työn rytmiin ja Trivoren työtapoihin pääsi sujahtamaan kuin itsestään. Ville-Pekan ensimmäiset tehtävät Trivorella muodostuivat Service Desk -töistä, sekä ”nakkikoneena” toimimisesta, mikä antoi näköalaa yrityksen toimintaan tiimirajojen yli. Ville-Pekka koki tämän hyväksi tavaksi päästä heti kiinni yrityksen toimintaan.
”Kun halutaan tuoda henkilö sisään mahdollisimman nopeasti, niin annetaan tehtäviä, joihin prosessit ovat todella hiottuja ja nopeita oppia. Näin uusi työntekijä pääsee heti kokemaan, että oma tontti tulee hoidettua ja pääsee tuomaan oman panoksensa yrityksen toimintaan”, Ville-Pekka kertoo. ”Samalla myös yrityksen käytännöt tulevat kuin huomaamatta tutuksi. Ja mitä enemmän oppii, sitä enemmän saa myös vastuuta muilta alueilta, ja tehtävät kehittyvät.”
Opintoja töiden ohessa hoitava Ville-Pekka kokee, että Trivorella opiskelijastatus ei vaikuta kuin positiivisesti. Osaamiseen ja asiantuntijuuteen suhtaudutaan tasavertaisesti, mutta työkavereilta saa aina ideoita ja sparrailua myös opintoihin. Ammatillisessa kasvussa tukee koko työyhteisö.
”Paras asia tässä firmassa on se, että täällä on niin älyttömän taitavaa ja tietotaitoista porukkaa. Jos itsellä herää kiinnostus johonkin alan asiaan, niin täältä aina joku kaveri tietää asiasta ja osaa neuvoa eteenpäin. Olen saanut esimerkiksi diplomityön ideointiin valtavasti tukea kollegoilta”, Ville-Pekka sanoo.
Ville-Pekan mukaan Trivorella huomioidaan hyvin ihmisten erilaiset elämäntilanteet.
”Esimerkiksi aikatauluissa joustetaan paljon. Lisäksi opiskeluihin kannustetaan: viesti työpaikalta on ollut, että opinnot ovat sellainen elämänvaihe, johon kannattaa panostaa ja löytää omat kiinnostuksen kohteensa alalla.”
Trivorelaisena on korostunut myös se, ettei oppimista tapahdu vain koulun penkillä. Työtehtävissä annetaan jatkuvasti mahdollisuuksia päästä kokeilemaan uusia teknologioita.
”Myös töissä kannustetaan paljon itsensä kehittämiseen ja jatkuvaan oppimiseen. Välillä heitetään altaan syvään päätyyn, mutta ei koskaan ilman kellukkeita. Oman mukavuusalueen ulkopuoliset tehtävät ovatkin opettaneet kaikkein eniten – tässä on huomannut, että yllättävän ripeästi oppii uudet asiat”, Ville-Pekka hymyilee.
Service Deskistä valvontajärjestelmään
Ensimmäiset työtehtävät avasivat oven Trivoren palveluiden monipuolisuuteen. Trivoren Service Desk -töihin kuuluu muun muassa asiakkaiden fyysisten tai virtuaalisten verkkoympäristöjen tuotantoalustojen korjaamista, päivittämistä tai pystyttämistä.
Seitsemän kuukauden aikana Ville-Pekan tehtävänkuva on kehittynyt paljon.
”Kun alun perin aloin tehdä päivittäisiä tehtäviä, tarjolla oli ikään kuin tyhjä alusta, ja sain kertoa, mitä haluaisin alkaa tekemään. Nykyään olen siirtynyt enimmäkseen SysAdmin-tehtäviin”, Ville-Pekka kertoo. ”Olen tällä hetkellä Trivoren valvontajärjestelmän kehitystiimissä, jossa pääsen hyödyntämään teknisen osaamisen lisäksi kiinnostustani projektinhallintaan.”
Valvontajärjestelmä uusittiin asiakkaiden kasvavien tarpeiden mukaiseksi tukemaan moderneimpia teknologioita. Ville-Pekka on ollut mukana hiomassa valvontaa toimivaksi palvelukokonaisuudeksi, joka huomioi asiakkaiden uudet tarpeet esimerkiksi mittareiden ja monitoroinnin osalta.
Luovasta ajattelusta ja ongelmanratkaisusta nauttiva Ville-Pekka pitää vaihtelevista työtehtävistä ja vaihtelusta työpäivissä: siitä, että seuraava päivä ei ole koskaan täysin samanlainen kuin tämä päivä.
”Omia suosikkitehtäviäni ovat alusta loppuun selvitystyötä vaativat projektit, joissa pitää etsiä tietoa siitä, miten projekti on toteutettu ja miettiä, mikä johonkin tiettyyn ympäristöön parhaiten sopiva sovellus olisi. Toisin sanoen hetki vaaditaan pään hakkaamista seinään, jonka jälkeen oikean ratkaisun löytyessä tunne on huikea.”

Työkaverin terveiset:
Ville-Pekan kanssa on ilo tehdä töitä yhdessä. Hän on aina valmis auttamaan niin pienissä kuin isommissakin asioissa. Työnjälki on huolellista, ja uudet asiat eivät Ville-Pekkaa hätkäytä, vaan hän on nopea ja innokas oppimaan. Eikä yhteistyötä ainakaan haittaa, että pelimaku menee yksiin!
– Elina, COO
Ville-Pekan päivä
8:00 Päivä alkaa tavalliseen tapaan kahvilla, sähköpostin tarkistuksella ja kyselemällä työkavereilta, mitä kuuluu. Ville-Pekka arvostaa rauhallista starttia päivään, jolloin voi tarkistaa työjonon ja mahdollisesti illan tai yön aikana tulleet uudet tehtävät.
9:00 Daily-palaveri tiimiläisten kanssa.
10:00 Asiakasprojektin viimeiset viilaukset ja sprintin läpikäyntiä.
11:00 Lounas – työpäivän piristyksenä toimii lähes poikkeuksetta opiskelijahintainen lounas Old Millin Sodexossa työkaverien kanssa.
11:30 Tulevien projektien speksausta
13:00 Service Desk -tehtävä
14:00 Palaveri Trivoren projekti-ihmisten kanssa
15:00 Hengähdystaukona toimii pieni kävely ulkona ja iltapäiväkahvin haku.
15:15 Työjonon järjestely ja priorisointi sekä seuraavan päivän katsaus: mitä on tehty ja mitä seuraavaksi.
16:00 Tasapaino työn ja vapaa-ajan välillä on Ville-Pekalle tärkeää. Osin vapaa-aika kuluu opiskelujen parissa, mutta muuten Ville-Pekan löytää useimmiten joko kiipeilemästä tai pelaamasta strategiapelejä.